Blog

Posted by Monika Stromkie-Złomaniec | 29/08/2023
Akkermansia muciniphila – wyjątkowa bakteria zamieszkująca nasze jelita

Artykuł powstał we współpracy z marką SANPROBI Świat mikroorganizmów zamieszkujących wnętrze naszego organizmu fascynuje nie od dziś. Coraz więcej mówi się o roli bakterii jelitowych w utrzymaniu zdrowia metabolicznego, psychicznego...

Posted by Monika Stromkie-Złomaniec | 13/07/2023
Jak nie paść ofiarą „zemsty faraona” podczas wakacji?

Artykuł powstał we współpracy z marką SANPROBI Urlop spędzony w hotelowej toalecie to czarny scenariusz wakacyjnego wyjazdu. Niektóre egzotyczne destynacje, które kuszą nas pięknymi widokami i niebiańskimi plażami, są obarczone...

Posted by Monika Stromkie-Złomaniec | 14/04/2023
Czy colostrum bovinum rzeczywiście chroni przed infekcjami?

Popularność colostrum bovinum na przestrzeni ostatnich lat wzrasta. Większe zainteresowanie supersubstancją obserwowane jest w okresie jesienno –zimowym, kiedy rodzice poszukują skutecznych preparatów wspomagających odporność dzieci. Niewątpliwie, wśród  różnych specyfików wyróżnia...

Posted by Monika Stromkie-Złomaniec | 17/03/2023
Czy warto zrobić post owocowo-warzywny ?

Od lat pacjenci szukają skutecznej i szybkiej metody odchudzania. Niestety dla większości fraza „szybkie odchudzanie” jest najważniejsza. Liczy się tu i teraz, nie ważne jak, nie ważne co. Schudłaś 5...

Posted by Monika Stromkie-Złomaniec | 12/03/2022
Dieta i probiotyki w zespole policystycznych jajników (PCOS)

Zespół policystycznych jajników (PCOS) jest najczęstszym zaburzeniem hormonalnym dotykającym kobiety w wieku rozrodczym. Szacuje się, że zmaga się z nim około 12% pacjentek. Charakteryzuje się brakiem lub rzadkim występowaniem owulacji,...

depresja, walka z depresją
Posted by Magdalena Czyrynda-Koleda | 24/02/2022
Dieta w depresji

Depresja to choroba, która obecnie dotyka około 14% populacji na całym świecie. Co ciekawe, a zarazem bardzo smutne, to fakt, że często ponad połowa chorych nie zgłasza się ze swoim...

odchudzanie, dieta
Posted by Magdalena Czyrynda-Koleda | 07/09/2021
Czy z wiekiem trudniej schudnąć?

CZY METABOLIZM ZWALNIA po 60-ątce? Utarło się, że osoby, które skończyły 60 rok życia cechuje wolniejsze tempo metabolizmu. Kobiety, które zaczynają się odchudzać w wieku dojrzałym powinny liczyć się z...

Posted by Monika Stromkie-Złomaniec | 22/07/2021
Ile można przytyć w ciąży?

W ostatnim czasie zawrzało w temacie otyłości kobiety ciężarnej. Dotyczy to zarówno kobiet, które zachodząc w ciążę miały BMI powyżej 30 jak i tych które w trakcie ciąży "nazbierały" znaczną...

Posted by Monika Stromkie-Złomaniec | 30/05/2021
Quiz. Co wiesz o warzywach i owocach?

Większość z nas je za mało warzyw i owoców, ale badania obserwacyjne pokazują, że chcemy to zmienić.  Chętnych do poprawy nawyków żywieniowych jest coraz więcej. Prawdopodobnie pandemia, obawa o zdrowie...

DIETA W LAKTACJI
Posted by Magdalena Czyrynda-Koleda | 28/04/2021
“Karmię piersią, jem zdrowo” – Poradnik dietetyczny w laktacji

Dziś premiera naszej pierwszej, wspólnej książki skierowanej do mam karmiących. Dlaczego taka tematyka? Przede wszystkim dlatego, ze na polskim rynku brakuje takiej pozycji, w związku z czym postanowiłyśmy tą lukę...

stewia, ksylitol
Posted by Magdalena Czyrynda-Koleda | 27/04/2021
Zdrowsze zamienniki cukru

Ksylitol, stewia, syrop z agawy – to substancje słodzące, które zdobywają coraz większą popularność, a tym samym motywują nas do zakupu i zaczynają gościć w naszych domach. Warto zatem zwrócić...

Posted by Monika Stromkie-Złomaniec | 19/02/2021
Dieta przeciwgrzybicza. Co można jeść?

Grzyby z rodzaju Candida są szeroko rozpowszechnione w naszym środowisku. Nie wszystkie są dla nas zagrożeniem. Znamy około 200 gatunków tego drożdżaka a jedynie 15 z nich określono  jako chorobotwórcze...

Posted by Monika Stromkie-Złomaniec | 15/01/2021
Parmezan poprawia humor. Jak to możliwe?

Włosi dumnie głoszą, że ich sery dojrzewające (typu Grana Padano, Parmigiano–Reggiano, potocznie nazywane parmezanem)  pomagają Europejczykom przetrwać lockdown. Podczas okresu pandemii i izolacji zauważyli, że produkty te cieszą się szczególnym...

Posted by Magdalena Czyrynda-Koleda | 24/11/2020
Ryba a rtęć, czy jest się czego bać?

Codziennie słyszymy, że powinniśmy zwiększyć spożycie ryb, w szczególności tych morskich. Z drugiej zaś strony co raz częściej mówi się o tym, że ryby zanieczyszczone są dioksynami i kumulują w...

Posted by Monika Stromkie-Złomaniec | 14/11/2020
Dlaczego (Ty)jesz podczas kwarantanny?

Okres, który za nami i przed nami nie jest łatwy. Ciągła niewiadoma co będzie dalej, ile osób chorych, ile zmarło, jakie nowe obostrzenia zaserwuje nam rząd i które dotkną Cię...