DIETA PŁODNOŚCI

Problem niepłodności dotyczy obecnie około 1,5 mln polskich par. Temat ten i nam jest bardzo bliski. Wiemy co znaczy dłużący się czas oczekiwania na dziecko. Ciągłe wizyty u lekarza, tony przyjmowanych leków, zabiegi, a w końcu oczekiwanie na pozytywny wynik testu. Wszystko po to, by osiągnąć upragniony cel. Jednocześnie wiemy jak ważną rolę w tej walce pełni dieta wspierająca płodność. Dieta, która wpływa pozytywnie nie tylko na samopoczucie, ale przede wszystkim na jakość nasienia, regulację cyklu miesięcznego oraz na implantację zarodka.

Szczególnie istotne są niektóre składniki odżywcze, takie jak białko roślinne, tłuszcze jedno i wielonienasycone, przeciwutleniacze, żelazo, kwas foliowy czy witamina E. Do tego dochodzi prawidłowa masa ciała, odpowiednia ilość płynów i aktywność fizyczna. Pomyślisz sobie zapewne, że to kolejna lista zaleceń, która nie daje gwarancji. Owszem, nie możemy Ci dać 100-procentowej pewności, że na pewno się uda odrazu. Możemy jednak obiecać, że skomponujemy Twój jadłospis tak, by szansę na poczęcie dziecka zwiększyć maksymalnie. Pamiętaj jednak, że na wdrożenie nowych zasad potrzebny jest czas, a małe zmiany prowadzą w dłuższej perspektywie do długo oczekiwanych efektów.

 

PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS PŁODNOŚCIOWY

DZIEŃ 1 DZIEŃ 2
ŚNIADANIE

7.00

Hummus z jajkiem sadzonym i awokado

Chleb pełnoziarnisty (1 kromka)

 

Gryczanka z musem malinowym

 

II ŚNIADANIE

10.00

Koktajl z cynamonem i owocami leśnymi Cieciorka prażona z ziołami

 

OBIAD

13.00

Ryba pieczona w papilotach Ryba pieczona w papilotach
PODWIECZOREK

16.00

40g niesolonych orzechów typu migdały, laskowe oraz włoskie

 

Serek wiejski (200g), 2 ogórki gruntowe pokrojone w słupki
KOLACJA

19.00

Sałatka z awokado i fetą Grzanki z serem i salsą pomidorową
PAMIĘTAJ, CODZIENNIE WYPIJAJ CO NAJMNIEJ 1,5 L WODY

 

 

PRZEPISY DO JADŁOSPISU

DZIEŃ 1

Hummus z jajkiem sadzonym i awokado (1 porcja) – 45g hummusu, 1/2 awokado pokrojonego w plastry, 1 jajko sadzone na łyżeczce oliwy lub oleju rzepakowego. Podawać z garścią kiełek słonecznika i kilkoma pomidorkami cherry.

  • Koktajl z cynamonem i owocami leśnymi (1 porcja) – 50g maślanki naturalnej, 1/2 banana, szklanka mrożonych owoców leśnych (typu maliny, jeżyny, jagody), łyżeczka zarodków pszennych, szczypta cynamonu – zmiksować i wypić.
  • Ryba pieczona w papilotach (1 porcja) – filet z dorsza, morszczuka, mintaja lub miruny (200g), 1/3 małej cukinii, ½ małej marchewki, ¼ papryki pokrojonej na mniejsze kawałki, ząbek czosnku, łyżeczka posiekanego koperku, odrobina masła, sól ziołowa, pieprz, zioła do smaku. Rybę umyć, osuszyć, natrzeć czosnkiem, koperkiem i ziołami. Warzywa umyć. Marchewkę obrać i zetrzeć razem z cukinią na tarce o dużych oczkach. Rybę ułożyć w folii aluminiowej, posypać startymi warzywami i kawałkami papryki, oprószyć ziołami i ułożyć po kawałku masła. Zapiekać w nagrzanym piekarniku około 15-20 minut. Rybę podawać z ugotowaną kaszą gryczaną (2 łyżki na sucho/przed ugotowaniem) i garścią mieszanki sałat wymieszanej z kilkoma pomidorkami cherry, 3-4 oliwkami, łyżeczką uprażonych pestek słonecznika, skropionej olejem lnianym.

Sałatka z awokado i fetą (1 porcja) – garść rukoli lub dowolnej mieszanki sałat, 1 pomidor, ½ awokado, plaster sera feta, piórka z kawałka czerwonej cebuli, listki bazylii, łyżeczka uprażonych pestek dyni, 2 łyżeczki oliwy, sok z cytryny, sól, świeżo mielony pieprz- warzywa dowolnie pokroić, dodać awokado, pokruszony ser, wymieszać z rukolą, skropić oliwą, sokiem z cytryny, doprawić.

DZIEŃ 2

  • Gryczanka z musem malinowym (1 porcja) – 4 łyżki (40g) kaszy gryczanej niepalonej ugotowanej w lekko osolonej wodzie, szklanka świeżych lub mrożonych malin zmiksowanych z odrobiną ksylitolu lub erytrolu, 2 łyżki uprażonych płatków migdałowych, łyżka pestek dyni + 2 łyżki jogurtu naturalnego.
  • Grzanki z serem i salsą pomidorową (1 porcja) – 2 cienkie kromki chleba żytniego razowego (łącznie około 70g), 1 średni pomidor sparzony wrzątkiem i obrany ze skóry, wyciśnięty ząbek czosnku, odrobina posiekanej cebulki, łyżka posiekanego koperku lub natki pietruszki, zioła do smaku, łyżeczka oliwy z oliwek, 2 łyżki tartego parmezanu. Pomidory wymieszać z zieleniną, czosnkiem, cebulą, oliwą i ziołami. Kromki posmarować delikatnie oliwą, ułożyć porcję salsy, posypać tartym parmezanem – zapiec chwilę w piekarniku lub na patelni.

CENNE PRODUKTY SPRZYJAJĄCE PŁODNOŚCI

Awokado

Owoc, który jest źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych o konfiguracji cis, a w szczególności kwasu oleinowego. Dlaczego jest on tak ważny? Ponieważ w przypadku kobiet z PCOS koreluje dodatnio z poprawą ich parametrów metabolicznych i hormonalnych. Awokado to również skarbnica wielu mikroskładników, m.in.: potasu oraz przeciwutleniaczy w postaci witaminy A, E i C, które chronią organizm przez procesami wolnorodnikowymi, nasilającymi się w sytuacjach dużego stresu, którego u kobiet, borykających się z niepłodnością z pewnością nie brakuje.

Przecier pomidorowy

I piszemy tu z pełną świadomością o przecierze, a nie o świeżych pomidorach. Dlaczego? Ponieważ przecier pomidorowy zawiera ponad dwukrotnie, a czasem trzykrotnie więcej likopenu niż świeże pomidory. Likopen to naturalny, czerwony barwnik występujący w wielu warzywach i owocach. Jest to składnik niezbędny w męskiej diecie, ponieważ wpływa pozytywnie na poprawę stężenia plemników, ich ruchliwość oraz lepszą morfologię nasienia. Naturalnie występuje w wysokich stężeniach w jądrach oraz plazmie nasienia. U mężczyzn,  borykających się z niepłodnością, odnotowuje się dosyć spore deficyty wspomnianego składnika.

Soczewica

Królowa roślin strączkowych. Zawiera nie tylko duże ilości cynku czy żelaza, ale jest przede wszystkim źródłem białka roślinnego, którego nie powinno zabraknąć w diecie kobiety, borykającej się z zaburzeniami owulacji. Dostarcza bowiem L-argininy – aminokwasu wpływającego pozytywnie na ukrwienie narządów  rodnych oraz jakość komórki jajowej.