Dieta P?odno??

DIETA P?ODNO?CI

Problem niep?odno?ci dotyczy obecnie oko?o 1,5 mln polskich par. Temat ten i nam jest bardzo bliski. Wiemy co znaczy d?u??cy si? czas oczekiwania na dziecko. Ci?g?e wizyty u lekarza, tony przyjmowanych leków, zabiegi, a w ko?cu oczekiwanie na pozytywny wynik testu. Wszystko po to, by osi?gn?? upragniony cel. Jednocze?nie wiemy jak wa?n? rol? w tej walce pe?ni dieta wspieraj?ca p?odno??. Dieta, która wp?ywa pozytywnie nie tylko na samopoczucie, ale przede wszystkim na jako?? nasienia, regulacj? cyklu miesi?cznego oraz na implantacj? zarodka.

Szczególnie istotne s? niektóre sk?adniki od?ywcze, takie jak bia?ko ro?linne, t?uszcze jedno i wielonienasycone, przeciwutleniacze, ?elazo, kwas foliowy czy witamina E. Do tego dochodzi prawid?owa masa cia?a, odpowiednia ilo?? p?ynów i aktywno?? fizyczna. Pomy?lisz sobie zapewne, ?e to kolejna lista zalece?, która nie daje gwarancji. Owszem, nie mo?emy Ci da? 100-procentowej pewno?ci, ?e na pewno si? uda odrazu. Mo?emy jednak obieca?, ?e skomponujemy Twój jad?ospis tak, by szans? na pocz?cie dziecka zwi?kszy? maksymalnie. Pami?taj jednak, ?e na wdro?enie nowych zasad potrzebny jest czas, a ma?e zmiany prowadz? w d?u?szej perspektywie do d?ugo oczekiwanych efektów.

 

PRZYK?ADOWY JAD?OSPIS P?ODNO?CIOWY

DZIE? 1DZIE? 2
?NIADANIE

7.00

Hummus z jajkiem sadzonym i awokado

Chleb pe?noziarnisty (1 kromka)

 

Gryczanka z musem malinowym

 

II ?NIADANIE

10.00

Koktajl z cynamonem i owocami le?nymi Cieciorka pra?ona z zio?ami

 

OBIAD

13.00

Ryba pieczona w papilotachRyba pieczona w papilotach
PODWIECZOREK

16.00

40g niesolonych orzechów typu migda?y, laskowe oraz w?oskie

 

Serek wiejski (200g), 2 ogórki gruntowe pokrojone w s?upki
KOLACJA

19.00

Sa?atka z awokado i fet? Grzanki z serem i sals? pomidorow?
PAMI?TAJ, CODZIENNIE WYPIJAJ CO NAJMNIEJ 1,5 L WODY

 

 

PRZEPISY DO JAD?OSPISU

DZIE? 1

  • Hummus z jajkiem sadzonym i awokado (1 porcja) – 45g hummusu, 1/2 awokado pokrojonego w plastry, 1 jajko sadzone na ?y?eczce oliwy lub oleju rzepakowego. Podawa? z gar?ci? kie?ek s?onecznika i kilkoma pomidorkami cherry.
  • Koktajl z cynamonem i owocami le?nymi (1 porcja) – 50g ma?lanki naturalnej, 1/2 banana, szklanka mro?onych owoców le?nych (typu maliny, je?yny, jagody), ?y?eczka zarodków pszennych, szczypta cynamonu – zmiksowa? i wypi?.
  • Ryba pieczona w papilotach (1 porcja) – filet z dorsza, morszczuka, mintaja lub miruny (200g), 1/3 ma?ej cukinii, ½ ma?ej marchewki, ¼ papryki pokrojonej na mniejsze kawa?ki, z?bek czosnku, ?y?eczka posiekanego koperku, odrobina mas?a, sól zio?owa, pieprz, zio?a do smaku. Ryb? umy?, osuszy?, natrze? czosnkiem, koperkiem i zio?ami. Warzywa umy?. Marchewk? obra? i zetrze? razem z cukini? na tarce o du?ych oczkach. Ryb? u?o?y? w folii aluminiowej, posypa? startymi warzywami i kawa?kami papryki, oprószy? zio?ami i u?o?y? po kawa?ku mas?a. Zapieka? w nagrzanym piekarniku oko?o 15-20 minut. Ryb? podawa? z ugotowan? kasz? gryczan? (2 ?y?ki na sucho/przed ugotowaniem) i gar?ci? mieszanki sa?at wymieszanej z kilkoma pomidorkami cherry, 3-4 oliwkami, ?y?eczk? upra?onych pestek s?onecznika, skropionej olejem lnianym.
  • Sa?atka z awokado i fet? (1 porcja) – gar?? rukoli lub dowolnej mieszanki sa?at, 1 pomidor, ½ awokado, plaster sera feta, piórka z kawa?ka czerwonej cebuli, listki bazylii, ?y?eczka upra?onych pestek dyni, 2 ?y?eczki oliwy, sok z cytryny, sól, ?wie?o mielony pieprz- warzywa dowolnie pokroi?, doda? awokado, pokruszony ser, wymiesza? z rukol?, skropi? oliw?, sokiem z cytryny, doprawi?.

DZIE? 2

  • Gryczanka z musem malinowym (1 porcja) – 4 ?y?ki (40g) kaszy gryczanej niepalonej ugotowanej w lekko osolonej wodzie, szklanka ?wie?ych lub mro?onych malin zmiksowanych z odrobin? ksylitolu lub erytrolu, 2 ?y?ki upra?onych p?atków migda?owych, ?y?ka pestek dyni + 2 ?y?ki jogurtu naturalnego.
  • Grzanki z serem i sals? pomidorow? (1 porcja) – 2 cienkie kromki chleba ?ytniego razowego (??cznie oko?o 70g), 1 ?redni pomidor sparzony wrz?tkiem i obrany ze skóry, wyci?ni?ty z?bek czosnku, odrobina posiekanej cebulki, ?y?ka posiekanego koperku lub natki pietruszki, zio?a do smaku, ?y?eczka oliwy z oliwek, 2 ?y?ki tartego parmezanu. Pomidory wymiesza? z zielenin?, czosnkiem, cebul?, oliw? i zio?ami. Kromki posmarowa? delikatnie oliw?, u?o?y? porcj? salsy, posypa? tartym parmezanem – zapiec chwil? w piekarniku lub na patelni.

CENNE PRODUKTY SPRZYJAJ?CE P?ODNO?CI

Awokado

Owoc, który jest ?ród?em jednonienasyconych kwasów t?uszczowych o konfiguracji cis, a w szczególno?ci kwasu oleinowego. Dlaczego jest on tak wa?ny? Poniewa? w przypadku kobiet z PCOS koreluje dodatnio z popraw? ich parametrów metabolicznych i hormonalnych. Awokado to równie? skarbnica wielu mikrosk?adników, m.in.: potasu oraz przeciwutleniaczy w postaci witaminy A, E i C, które chroni? organizm przez procesami wolnorodnikowymi, nasilaj?cymi si? w sytuacjach du?ego stresu, którego u kobiet, borykaj?cych si? z niep?odno?ci? z pewno?ci? nie brakuje.

Przecier pomidorowy

I piszemy tu z pe?n? ?wiadomo?ci? o przecierze, a nie o ?wie?ych pomidorach. Dlaczego? Poniewa? przecier pomidorowy zawiera ponad dwukrotnie, a czasem trzykrotnie wi?cej likopenu ni? ?wie?e pomidory. Likopen to naturalny, czerwony barwnik wyst?puj?cy w wielu warzywach i owocach. Jest to sk?adnik niezb?dny w m?skiej diecie, poniewa? wp?ywa pozytywnie na popraw? st??enia plemników, ich ruchliwo?? oraz lepsz? morfologi? nasienia. Naturalnie wyst?puje w wysokich st??eniach w j?drach oraz plazmie nasienia. U m??czyzn,  borykaj?cych si? z niep?odno?ci?, odnotowuje si? dosy? spore deficyty wspomnianego sk?adnika.

Soczewica

Królowa ro?lin str?czkowych. Zawiera nie tylko du?e ilo?ci cynku czy ?elaza, ale jest przede wszystkim ?ród?em bia?ka ro?linnego, którego nie powinno zabrakn?? w diecie kobiety, borykaj?cej si? z zaburzeniami owulacji. Dostarcza bowiem L-argininy – aminokwasu wp?ywaj?cego pozytywnie na ukrwienie narz?dów  rodnych oraz jako?? komórki jajowej.