Dieta Insulinooporno?? i cukrzyca

DIETA INSULINOOPORNO?? I CUKRZYCA

Zdiagnozowano u Ciebie insulinooporno?? ? Lekarz przepisa? leki i zleci? diet? o niskim Indeksie glikemicznym a Ty nie wiesz „z czym to si? je” ? Niestety, wizyta u internisty/diabetologa nie wystarczy, nawet je?li zechcia?aby wdro?y? Ci? w temat diety w insulinooporno?ci to z regu?y ma na to za ma?o czasu podczas wizyty. Takie s? fakty. Tutaj pojawiamy si? my- Twoje dietetyczne wsparcie w leczeniu insulinooporno?ci i zapobieganiu cukrzycy typu 2. Prawid?owo skomponowana dieta, trzymanie si? pewnych zasad, m?dre chudni?cie i redukcja tkanki t?uszczowej uwra?liwiaj? tkanki na insulin?, tym samym wyniki testu obci??enia glukoz? id? w dobrym kierunku a i Ty czujesz si? o niebo lepiej.

Obserwujemy to po swoich pacjentkach, które widz? ogromn? ró?nic? gdy po??czy?y farmakologi? wraz z diet? nad któr? czuwa która? z nas. Je?li cierpisz na insulinooporno?? to prawdopodobnie prze?ledzi?a? ju? dziesi?tki stron, przeczyta?a? troch? artyku?ów i zakupi?a? kilka ksi??ek by zg??bi? swoj? wiedz?. Wierzymy ?e z teorii jeste? niez?a a co z praktyk? ? Pozwól, ?e porozmawiamy o tym na spotkaniu. Musisz wiedzie?, ?e zaniedbanie tego stanu teraz, poskutkuje cukrzyc? typu 2 ale Ty masz realne szanse by do tego nie dopu?ci?. Wyja?nimy Ci (najpro?ciej jak si? da) jak pos?ugiwa? si? tabelami produktów z indeksem glikemicznym, dlaczego nie nale?y za nimi ?lepo pod??a? i poka?emy jak ??czy? produkty w posi?ku aby spowolni? wyrzut insuliny.

To naprawd? nie jest takie trudne. Je?li zechcesz to która? z nas przygotuje dla Ciebie indywidualny jad?ospis dzi?ki któremu b?dziesz je?? sezonowo, smacznie, schudniesz i poprawisz wyniki bada?. Czego chcie? wi?cej ?

 

PRZYK?ADOWY JAD?OSPIS PRZY INSULINOOPORNO?CI

DZIE? 1DZIE? 2
?NIADANIE

7.00

 

Chleb pe?noziarnisty (2 kromki), pasta jajeczna, s?upki papryki, troch? kie?ek

 

Owsianka na wodzie z owocami
II ?NIADANIE

10.00

Koktajl truskawkowyChleb pe?noziarnisty (1 kromka), 1 czubata ?y?ka hummusu czyli pasty z cieciorki (domowy lub kupny np. z Primavika), warzywa: gar?? pomidorków koktajlowych, 2 ogórki gruntowe

 

OBIAD

13.00

Drobiowy kotlet mielony, kasza gryczana niepalona (40 g – ugotuj), mizeriaDrobiowy kotlet mielony, kasza gryczana niepalona (40 g – ugotuj), mizeria
PODWIECZOREK

16.00

Dip jogurtowy, s?upki sezonowych warzyw (1/2 kalarepy, 2 marchewki, 1 ogórek)

 

Mieszanka orzechów niesolonych (migda?y, nerkowce, w?oskie)- 35 g

 

KOLACJA

19.00

Sa?atka z pomidorem i mozzarell?Sa?atka z ?ososiem
PAMI?TAJ, CODZIENNIE WYPIJAJ CO NAJMNIEJ 1,5 L WODY

 

 

PRZEPISY DO JAD?OSPISU

DZIE? 1

Pasta jajeczna (1 porcja) 2 ma?e jajka, 2 ?y?ki serka kanapkowego, ½ ?y?eczki musztardy,  sól, pieprz, szczypiorek – jajka ugotuj na twardo, obierz i posiekaj w drobn? kosteczk?, wymieszaj z serkiem, musztard?, szczypiorkiem, dopraw sol? i pieprzem.

Koktajl truskawkowy (1 porcja) 200 ml naturalnego kefiru/jogurtu, 1 szklanka truskawek, 2 ?y?eczki otr?b, 1 ?y?eczka mielonego siemienia lnianego – zmiksuj na koktajl

Drobiowy kotlet mielony (2 porcje) 300 g mi?sa mielonego z indyka, 1 ma?e jajko, 4 ?y?ki otr?b + 2 ?y?ki do panierowania, ½ marchewki, 2 ?y?ki posiekanej natki pietruszki, 1 zmia?d?ony z?bek czosnku, sól, pieprz, majeranek, 1-2 ?y?ki oleju rzepakowego. Marchewk? zetrzyj na tarce, dodaj mielone mi?so, jajko, otr?by, natk?, majeranek, czosnek, dopraw sol? i pieprzem- wyrób mas? d?oni?. Uformuj kotlety (najlepiej zwil?on? d?oni?) i panieruj je w otr?bach. Sma? na rozgrzanej oliwie lub upiecz w piekarniku. Sma?one ods?cz na r?czniczku kuchennym.

Mizeria (1 porcja) dowolna ilo?? ?wie?ego ogórka, 2 ?y?ki jogurtu naturalnego, posiekany szczypiorek, sól, pieprz do smaku

Dip jogurtowy (1 porcja) 150 g g?stego jogurtu naturalnego, 1 ma?y z?bek czosnku, ½ posiekanej papryczki chilli, 2 szczypty kurkumy, kilka listków posiekanej mi?ty, sok z cytryny, sól, ?wie?o mielony pieprz – wymieszaj

Sa?atka z pomidorem i mozzarell? (1 porcja) 1 pomidor malinowy, 1 kulka mozzarelli, sos: 2 ?y?eczki zielonego pesto, troch? wody i octu winnego. Pomidora i ser pokrój w plastry, u?ó? naprzemiennie na talerzyku, sa?atk? polej przygotowanym sosem.

 

DZIE? 2

Owsianka na wodzie z owocami (1 porcja) 5 ?y?ek p?atków owsianych górskich, 2 ?y?ki g?stego jogurtu naturalnego, 1 szczypta cynamonu, 1 ?y?eczka mas?a orzechowego, 1 ?y?eczka siemienia lnianego, 1/3 banana, garstka malin, garstka borówek. P?atki ugotuj na niewielkiej ilo?ci wody, jak zmi?kn? prze?ó? do miseczki- wymieszaj z jogurtem, cynamonem i mas?em orzechowym. Na wierz owsianki wy?ó? owoce, banana pokrój w plasterki, ca?o?? posyp siemieniem lnianym.

Sa?atka z ?ososiem (1 porcja) 2 garstki mieszanki sa?at, 80 g w?dzonego ?ososia, 2 ogórki gruntowe, garstka pomidorków koktajlowych, ¼ papryki, 5 oliwek, 1 suszony pomidor, 1 ?y?ka oliwy z pomidorów suszonych, sok z cytryny, ?wie?o mielony pieprz. Warzywa dowolnie pokroi?, wymiesza? z sa?atk? i ?ososiem. Sa?atk? skroi? oliw? i sokiem z cytryny, doprawi? do smaku.

 

CENNE PRZYPRAWY PRZY INSULINOOPORNO?CI

Cynamon

Mo?esz go dodawa? do ?niada? na bazie mleka, jogurtu czy kefiru. Mielony cynamon sprawdzi si? tak?e w zupach krem z dyni czy marchewki – tu jednak pami?taj, aby tak? zup? zje?? z dodatkiem pe?noziarnistego pieczywa czy kilkoma ?y?kami upra?onych pestek dyni- tym sposobem spowolnisz wch?anianie glukozy. Cynamon b?dzie tak?e doskona?ym dodatkiem do marynaty orientalnej. Poprawia on wra?liwo?? tkanek na insulin? i mo?e przyczyni? si? do obni?enia st??enia glukozy na czczo (nale?y go jednak spo?ywa? regularnie – 1 ?y?eczka dodawana do posi?ków w ci?gu dnia).

Kurkuma

Jest sk?adnikiem popularnej mieszanki przyprawy curry (sprawdzaj jednak sk?ad takich kupnych mieszanek, aby nie by?o w niej dodatku cukru czy glutaminianu sodu). Kurkum? mo?esz tak?e doda? do wody podczas gotowania ry?u czy kaszy- nada im pomara?czowo?ó?tej barwy. Substancj? odpowiedzialn? za prozdrowotne w?a?ciwo?ci kurkumy jest kurkumina. Jej obecno?? w posi?ku mo?e obni?y? wch?anianie glukozy. Przypisuje si? jej tak?e w?a?ciwo?ci przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

Chilli

Ostro?? papryczek bywa ró?na, wszystko zale?y od obecno?ci kapsaicyny. Pikantne jest zdrowe, dzia?a bakteriobójczo ale tak?e stymuluje organizm do produkcji endorfin, czyli hormonów szcz??cia. Kapsaicyna wzmaga metabolizm w zwi?zku z czym jest ?rodkiem pomocnym  przy odchudzaniu. Ostrych papryczek w daniach powinny unika? osoby z chorob? wrzodow?. Do ostrego smaku musz? przyzwyczai? si? nasze kubki smakowe, dlatego zaleca si? zaczyna? od spo?ywania mniej pikantnych potraw, z czasem zwi?kszaj?c ich ostro??.