JAK ZROBIĆ ZAKWAS Z BURAKÓW?

zakwas z buraków Monika Stromkie pytanie na śniadanie

Jesień przyszła bardzo szybko, zrobiło się nieprzyjemnie, deszczowo i chłodno. Coraz częściej myślimy o tym jak się nie przeziębić i ustrzec przed infekcjami. Wbrew pozorom nie oznacza to, że musisz łykać garść tabletek na odporność by być zdrowym.  Ostatnio Monika mówiła w Pytanie na Śniadanie o zakwasie buraczanym, który może “podreperować” Twoje mechanizmy obronne przed patogennymi bakteriami i wirusami.

DLACZEGO DIETA MA WPŁYW NA ODPORNOŚĆ?

Być może zastanawiasz się co wspólnego ma odporność ze stylem życia czy tym co jesz i pijesz? Wyobraź sobie, że jelita są Twoim głównym układem immunologicznym! Zamieszkują w nim bakterie i to one są nam niezbędne do tego by odporność była skuteczna. Szacuje się, że w jelicie grubym masa bakterii może sięgać nawet 1,5-2 kg ! Bakterie robią swoje, ale Ty musisz je dobrze odżywiać, stąd błędy dietetyczne będą przyczyniały się do gorszej odporności i większej podatności na patogeny.  Twoje jelita na pewno podziękują Ci jeśli codziennie będziesz wypijał/a filiżankę domowego zakwasu z buraków. Zrobienie go jest banalnie proste.  

JAK ZROBIĆ ZAKWAS Z BURAKÓW?

Zrobienie zakwasu buraczanego jest proste, ale by powstał potrzeba czasu. Średnio po 5 dniach otrzymasz super zdrowy, rubinowy płyn, którym możesz się delektować przez kolejne dni.

Potrzebujesz:

  • kilku buraków (najlepiej podłużnych)
  • listki laurowe
  • ziele angielskie
  • ząbki obranego i rozgniecionego czosnku
  • roztwór wody z solą (1 L wody + 1 łyżka soli)

Wykonanie: Buraki obierasz i kroisz w plastry, układasz warstwami w słoiku. Między te warstwy wrzucasz listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego i ząbki czosnku. Dociskasz składniki w słoiku, mają być ciasno ułożone.  Przygotowujesz zalewę. Zagotowujesz 1 litr wody, dodajesz sól, mieszasz by się rozpuściła. Odstawiasz roztwór by trochę przestygł a następnie przelewasz go do słoika z burakami. Płyn powinien dokładnie przykryć buraki, jeśli niektóre wystają ponad powierzchnię to dolej więcej wody, dociśnij jakimś naczyniem. Połóż zakrętkę na słoiku, ale nie zakręcaj jej. Tak przygotowany słoik postaw w ciepłym miejscu, najlepiej z dala od okna na kilka dni. Po upływie około 5 dni spróbuj zakwasu – powinien być kwaskowaty, z aromatem buraka i przypraw. Przecedź zakwas przez sito i przelej do czystych butelek, najlepiej szklanych. Przechowuj w lodówce do dwóch tygodni. Codziennie wypijaj filiżankę.

DLACZEGO WARTO PIĆ ZAKWAS BURACZANY?

  • Jest naturalnym probiotykiem – zawiera pożyteczne dla zdrowia bakterie kwasu mlekowego
  • Zawiera witaminy – m.in. A, C, z grupy B. Fermentacja powoduje, że zwiększa się dostępność witamin z grupy B
  • Zawiera składniki mineralne – m.in. potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan, miedź, cynk
  • Buraki to także źródło betaniny, antocyjanów i błonnika – petarda!
  • W wyniku fermentacji zmniejsza się zawartość cukru w burakach przez co stają się one mniej kaloryczne
  • Pobudza prace przewodu pokarmowego i reguluje wypróżnienia.  Idealny naturalny  „lek” na zaparcia.

Rozmowę “Domowa fabryka probiotyków” obejrzysz na stronie Pytanie na Śniadanie. Wydanie z 1.09.2020.

Add a comment

*Please complete all fields correctly

Dowiedz się więcej

Monika Stromkie-Złomaniec, pytanie na śniadanie, fioletowe warzywa i owoce