Jesień przyszła bardzo szybko, zrobiło się nieprzyjemnie, deszczowo i chłodno. Coraz częściej myślimy o tym jak się nie przeziębić i ustrzec przed infekcjami. Wbrew pozorom nie oznacza to, że musisz łykać garść tabletek na odporność by być zdrowym. Ostatnio Monika mówiła w Pytanie na Śniadanie o zakwasie buraczanym, który może “podreperować” Twoje mechanizmy obronne przed patogennymi bakteriami i wirusami.
DLACZEGO DIETA MA WPŁYW NA ODPORNOŚĆ?
Być może zastanawiasz się co wspólnego ma odporność ze stylem życia czy tym co jesz i pijesz? Wyobraź sobie, że jelita są Twoim głównym układem immunologicznym! Zamieszkują w nim bakterie i to one są nam niezbędne do tego by odporność była skuteczna. Szacuje się, że w jelicie grubym masa bakterii może sięgać nawet 1,5-2 kg ! Bakterie robią swoje, ale Ty musisz je dobrze odżywiać, stąd błędy dietetyczne będą przyczyniały się do gorszej odporności i większej podatności na patogeny. Twoje jelita na pewno podziękują Ci jeśli codziennie będziesz wypijał/a filiżankę domowego zakwasu z buraków. Zrobienie go jest banalnie proste.
JAK ZROBIĆ ZAKWAS Z BURAKÓW?
Zrobienie zakwasu buraczanego jest proste, ale by powstał potrzeba czasu. Średnio po 5 dniach otrzymasz super zdrowy, rubinowy płyn, którym możesz się delektować przez kolejne dni.
Potrzebujesz:
- kilku buraków (najlepiej podłużnych)
- listki laurowe
- ziele angielskie
- ząbki obranego i rozgniecionego czosnku
- roztwór wody z solą (1 L wody + 1 łyżka soli)
Wykonanie: Buraki obierasz i kroisz w plastry, układasz warstwami w słoiku. Między te warstwy wrzucasz listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego i ząbki czosnku. Dociskasz składniki w słoiku, mają być ciasno ułożone. Przygotowujesz zalewę. Zagotowujesz 1 litr wody, dodajesz sól, mieszasz by się rozpuściła. Odstawiasz roztwór by trochę przestygł a następnie przelewasz go do słoika z burakami. Płyn powinien dokładnie przykryć buraki, jeśli niektóre wystają ponad powierzchnię to dolej więcej wody, dociśnij jakimś naczyniem. Połóż zakrętkę na słoiku, ale nie zakręcaj jej. Tak przygotowany słoik postaw w ciepłym miejscu, najlepiej z dala od okna na kilka dni. Po upływie około 5 dni spróbuj zakwasu – powinien być kwaskowaty, z aromatem buraka i przypraw. Przecedź zakwas przez sito i przelej do czystych butelek, najlepiej szklanych. Przechowuj w lodówce do dwóch tygodni. Codziennie wypijaj filiżankę.
DLACZEGO WARTO PIĆ ZAKWAS BURACZANY?
- Jest naturalnym probiotykiem – zawiera pożyteczne dla zdrowia bakterie kwasu mlekowego
- Zawiera witaminy – m.in. A, C, z grupy B. Fermentacja powoduje, że zwiększa się dostępność witamin z grupy B
- Zawiera składniki mineralne – m.in. potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan, miedź, cynk
- Buraki to także źródło betaniny, antocyjanów i błonnika – petarda!
- W wyniku fermentacji zmniejsza się zawartość cukru w burakach przez co stają się one mniej kaloryczne
- Pobudza prace przewodu pokarmowego i reguluje wypróżnienia. Idealny naturalny „lek” na zaparcia.
Rozmowę “Domowa fabryka probiotyków” obejrzysz na stronie Pytanie na Śniadanie. Wydanie z 1.09.2020.