DIETA INSULINOOPORNOŚĆ I CUKRZYCA
Kilogramy na wadze rosną, ograniczasz kalorie, ale efektów nie ma? Do tego masz ogromną ochotę na słodycze i potrawy mączne? Po posiłkach chce Ci się spać?
To może być INSULINOOPORNOŚĆ.
Na naszym blogu przeczytasz obszerny wpis o tym jak prawidłowo diagnozować insulinooporność. Chcę przeczytać (klik).
A może zdiagnozowano u Ciebie już insulinooporność ? Lekarz przepisał leki i zlecił dietę o niskim Indeksie glikemicznym a Ty nie wiesz „z czym to się je” ? Niestety, wizyta u internisty/diabetologa nie wystarczy, nawet jeśli zechciałaby wdrożyć Cię w temat diety w insulinooporności to z reguły ma na to za mało czasu podczas wizyty. Takie są fakty. Tutaj pojawiamy się my- Twoje dietetyczne wsparcie w leczeniu insulinooporności i zapobieganiu cukrzycy typu 2.
Prawidłowo skomponowana dieta, trzymanie się pewnych zasad, mądre chudnięcie i redukcja tkanki tłuszczowej uwrażliwiają tkanki na insulinę, tym samym wyniki testu obciążenia glukozą idą w dobrym kierunku a i Ty czujesz się o niebo lepiej.
Obserwujemy to po swoich pacjentkach, które widzą ogromną różnicę gdy połączyły farmakologię wraz z dietą nad którą czuwa któraś z nas. Jeśli cierpisz na insulinooporność to prawdopodobnie prześledziłaś już dziesiątki stron, przeczytałaś trochę artykułów i zakupiłaś kilka książek by zgłębić swoją wiedzę. Wierzymy że z teorii jesteś niezła a co z praktyką ? Pozwól, że porozmawiamy o tym na spotkaniu. Musisz wiedzieć, że zaniedbanie tego stanu teraz, poskutkuje cukrzycą typu 2, ale Ty masz realne szanse by do tego nie dopuścić. Wyjaśnimy Ci (najprościej jak się da) jak posługiwać się tabelami produktów z indeksem glikemicznym, dlaczego nie należy za nimi ślepo podążać i pokażemy jak łączyć produkty w posiłku aby spowolnić wyrzut insuliny.
To naprawdę nie jest takie trudne. Jeśli zechcesz to któraś z nas przygotuje dla Ciebie indywidualny jadłospis dzięki któremu będziesz jeść sezonowo, smacznie, schudniesz i poprawisz wyniki badań. Czego chcieć więcej ?
PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS PRZY INSULINOOPORNOŚCI
DZIEŃ 1 | DZIEŃ 2 | |
ŚNIADANIE 7.00 | Chleb pełnoziarnisty (2 kromki), pasta jajeczna, słupki papryki, trochę kiełek
| Owsianka na wodzie z owocami |
II ŚNIADANIE 10.00 | Koktajl truskawkowy | Chleb pełnoziarnisty (1 kromka), 1 czubata łyżka hummusu czyli pasty z cieciorki (domowy lub kupny np. z Primavika), warzywa: garść pomidorków koktajlowych, 2 ogórki gruntowe
|
OBIAD 13.00 | Drobiowy kotlet mielony, kasza gryczana niepalona (40 g – ugotuj), mizeria | Drobiowy kotlet mielony, kasza gryczana niepalona (40 g – ugotuj), mizeria |
PODWIECZOREK 16.00 | Dip jogurtowy, słupki sezonowych warzyw (1/2 kalarepy, 2 marchewki, 1 ogórek)
| Mieszanka orzechów niesolonych (migdały, nerkowce, włoskie)- 35 g
|
KOLACJA 19.00 | Sałatka z pomidorem i mozzarellą | Sałatka z łososiem |
PAMIĘTAJ, CODZIENNIE WYPIJAJ CO NAJMNIEJ 1,5 L WODY |
PRZEPISY DO JADŁOSPISU
DZIEŃ 1
Pasta jajeczna (1 porcja) 2 małe jajka, 2 łyżki serka kanapkowego, ½ łyżeczki musztardy, sól, pieprz, szczypiorek – jajka ugotuj na twardo, obierz i posiekaj w drobną kosteczkę, wymieszaj z serkiem, musztardą, szczypiorkiem, dopraw solą i pieprzem.
Koktajl truskawkowy (1 porcja) 200 ml naturalnego kefiru/jogurtu, 1 szklanka truskawek, 2 łyżeczki otrąb, 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego – zmiksuj na koktajl
Drobiowy kotlet mielony (2 porcje) 300 g mięsa mielonego z indyka, 1 małe jajko, 4 łyżki otrąb + 2 łyżki do panierowania, ½ marchewki, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1 zmiażdżony ząbek czosnku, sól, pieprz, majeranek, 1-2 łyżki oleju rzepakowego. Marchewkę zetrzyj na tarce, dodaj mielone mięso, jajko, otręby, natkę, majeranek, czosnek, dopraw solą i pieprzem- wyrób masę dłonią. Uformuj kotlety (najlepiej zwilżoną dłonią) i panieruj je w otrębach. Smaż na rozgrzanej oliwie lub upiecz w piekarniku. Smażone odsącz na ręczniczku kuchennym.
Mizeria (1 porcja) dowolna ilość świeżego ogórka, 2 łyżki jogurtu naturalnego, posiekany szczypiorek, sól, pieprz do smaku
Dip jogurtowy (1 porcja) 150 g gęstego jogurtu naturalnego, 1 mały ząbek czosnku, ½ posiekanej papryczki chilli, 2 szczypty kurkumy, kilka listków posiekanej mięty, sok z cytryny, sól, świeżo mielony pieprz – wymieszaj
Sałatka z pomidorem i mozzarellą (1 porcja) 1 pomidor malinowy, 1 kulka mozzarelli, sos: 2 łyżeczki zielonego pesto, trochę wody i octu winnego. Pomidora i ser pokrój w plastry, ułóż naprzemiennie na talerzyku, sałatkę polej przygotowanym sosem.
DZIEŃ 2
Owsianka na wodzie z owocami (1 porcja) 5 łyżek płatków owsianych górskich, 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego, 1 szczypta cynamonu, 1 łyżeczka masła orzechowego, 1 łyżeczka siemienia lnianego, 1/3 banana, garstka malin, garstka borówek. Płatki ugotuj na niewielkiej ilości wody, jak zmiękną przełóż do miseczki- wymieszaj z jogurtem, cynamonem i masłem orzechowym. Na wierz owsianki wyłóż owoce, banana pokrój w plasterki, całość posyp siemieniem lnianym.
Sałatka z łososiem (1 porcja) 2 garstki mieszanki sałat, 80 g wędzonego łososia, 2 ogórki gruntowe, garstka pomidorków koktajlowych, ¼ papryki, 5 oliwek, 1 suszony pomidor, 1 łyżka oliwy z pomidorów suszonych, sok z cytryny, świeżo mielony pieprz. Warzywa dowolnie pokroić, wymieszać z sałatką i łososiem. Sałatkę skroić oliwą i sokiem z cytryny, doprawić do smaku.
CENNE PRZYPRAWY PRZY INSULINOOPORNOŚCI
Cynamon
Możesz go dodawać do śniadań na bazie mleka, jogurtu czy kefiru. Mielony cynamon sprawdzi się także w zupach krem z dyni czy marchewki – tu jednak pamiętaj, aby taką zupę zjeść z dodatkiem pełnoziarnistego pieczywa czy kilkoma łyżkami uprażonych pestek dyni- tym sposobem spowolnisz wchłanianie glukozy. Cynamon będzie także doskonałym dodatkiem do marynaty orientalnej. Poprawia on wrażliwość tkanek na insulinę i może przyczynić się do obniżenia stężenia glukozy na czczo (należy go jednak spożywać regularnie – 1 łyżeczka dodawana do posiłków w ciągu dnia).
Kurkuma
Jest składnikiem popularnej mieszanki przyprawy curry (sprawdzaj jednak skład takich kupnych mieszanek, aby nie było w niej dodatku cukru czy glutaminianu sodu). Kurkumę możesz także dodać do wody podczas gotowania ryżu czy kaszy- nada im pomarańczowożółtej barwy. Substancją odpowiedzialną za prozdrowotne właściwości kurkumy jest kurkumina. Jej obecność w posiłku może obniżyć wchłanianie glukozy. Przypisuje się jej także właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.
Chilli
Ostrość papryczek bywa różna, wszystko zależy od obecności kapsaicyny. Pikantne jest zdrowe, działa bakteriobójczo ale także stymuluje organizm do produkcji endorfin, czyli hormonów szczęścia. Kapsaicyna wzmaga metabolizm w związku z czym jest środkiem pomocnym przy odchudzaniu. Ostrych papryczek w daniach powinny unikać osoby z chorobą wrzodową. Do ostrego smaku muszą przyzwyczaić się nasze kubki smakowe, dlatego zaleca się zaczynać od spożywania mniej pikantnych potraw, z czasem zwiększając ich ostrość.